Ik hoor wat jij niet hoort


Een voorstelling over het leven met stemmen in je hoofd

Ongeveer 4 – 6 procent van de wereldbevolking hoort op enig moment in zijn leven stemmen die er in werkelijkheid niet zijn. Vaak is het incidenteel of onschuldig. Voor 2 procent levert het grote problemen op in hun dagelijks functioneren.

Stemmen in je hoofd, wat zeggen ze? Hoe werkt het? Wat kun je er (als omgeving) van merken en aan doen?
Deze voorstelling wordt gespeeld door ervaringsdeskundigen. Hun verhalen vormen de basis voor deze productie waarin ook ruimte is voor het publiek om ervaringen te delen en vragen te stellen.

Forumtheater
Ik hoor wat jij niet hoortis ontwikkeld als forumtheater. Het eerste deel (20 minuten) maakt de negatieve ervaringen met stemmen horen inzichtelijk. Diverse oorzaken en gevolgen worden in beeld gebracht. De voorstelling is gebaseerd op de eigen ervaring van de spelers. Vervolgens wordt in een dialoog -of eigenlijk multiloog – met het publiek besproken wat de verschillende personages in de voorstelling zelf anders kunnen doen. Dan wordt de scene opnieuw gespeeld met medewerking van het publiek. De betrokkenheid is zeer hoog en daardoor beklijft het effect.

Toepassing
Je hoort het steeds vaker, verwarde personen in de maatschappij. Wat is een verward persoon en wat als de maatschappij jouw flat blijkt te zijn? Buren, hulpverleners, politieagenten, woningbouwverenigingen hebben er mee te maken. Er is veel onbegrip. Hoe leg je als stemmenhoorder uit dat je soms anders reageert dan andere mensen? Leg je het wel uit? Of hou je het liever geheim? Vaak willen mensen wel vertellen wat zij meemaken, maar niet zelden leidt dit juist tot onbegrip in hun omgeving.
Met deze voorstelling willen de makers dit taboe doorbreken.

Interesse in deze voorstelling? Bekijk de trailer
De voorstelling is als film op locatie of online via bijvoorbeeld zoom of teams beschikbaar. Dit is inclusief de dialoog met de ervaringsdeskundigen.
Iets voor jouw organisatie? Bel voor meer informatie Sylvia Bos: 06 – 13272921

De voorstelling wordt muzikaal ondersteund door de band 1x DAAGS van Movens en is mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds, Fonds 1818, VSBfonds, Leiden Ontmoet (Gemeente Leiden) en GGZ Rivierduinen.

Reacties en aanbevelingen

Indringend

Mijn hart bonkte aan het einde van de voorstelling.

Zo knap hoe jullie in 20 minuten kunnen laten voelen hoe het is om negatieve stemmen te horen.

Veel dank voor de indringende inzage in jullie leven en daarmee in onze samenleving.

Laten we vooral de dialoog samen blijven voeren.

– Medewerkers Ministerie van Binnenlandse Zaken

Invoelbaar maken

De voorstelling werd gebruikt om voor professionals invoelbaar te maken wat het betekend om stemmen te horen en tot wat voor problemen dat kan leiden in het dagelijks functioneren. Doordat de spelers vanuit ervaringsdeskundigheid praten, biedt dit extra mogelijkheid tot confrontatie dan wel verdieping.

– Mieke Hogervorst, programmamaker Maatschappelijk zorg Holland Rijnland/Gemeente Leiden

Nu begrijp ik het pas

Ik begreep nu pas hoe vermoeiend het is om stemmen te horen en dat het dan wel moeilijk is om je te concentreren.

– Medewerker DZB Leiden

Aanrader

De voorstelling ‘Ik hoor wat jij niet hoort’ is een aanrader voor iedereen die direct of indirect met stemmen horen te maken heeft!

– Robin Timmers, auteur van het boek: ‘Leren Omgaan met Stemmen Horen”

Raak, ontwapend en eerlijk

– Anne, Enik Recovery College

Het is echt een eye-opener. Ik heb echt iets nieuws geleerd wat ik kan gebruiken in mijn werk.

– Medewerker langdurige zorg (Berkel)